vrijdag 25 juli 2008

Random cooking = Random looking

Deze zomer kookt nrc.next met de dobbelsteen. 'Weg uit de sleur van de Aardappel Anders en de quiche met zalmsnippers.', zeggen ze zelf.
Om los te komen uit onze culinaire sleur laat de random cooker het toeval bepalen wat in zijn mandje belandt.
'Dat gaat zo:
1. Ga de winkel binnen en zoek een persoon met rode jas. Is die er niet: de rode broek, de roze jas. Of, als het echt niet werkt, de snor.
2. Ga bij zijn/haar schap staan en werp de meegebrachte dobbelsteen.
3. Schuif het aantal schappen dat je gegooid hebt naar rechts op.
4. Werp nogmaals de dobbelsteen voor de juiste plank, van boven naar beneden. Idem voor het product op de plank, van links naar rechts.
5. Daar is de bloemkool! Dobbel nog een keer.
Opeens openbaart het wezen van random cooking zich. Nooit eerder belandden we voor het schap van de sherry en de mixdrankjes. Laat staan dat we er iets kochten. Maar nu gaan we naar huis met een geelgroen blikje voorgemengde jenevercola. En we moeten er nog mee koken ook.'

Nu ja of het recept ook eetbaar is, laat zich raden maar het is wel spannend om zo te koken! Niet het einddoel telt, maar de weg er naar toe, toch?

Zie hier een nieuw recept om je museumbezoek wat verrassender te laten verlopen dan alleen schilderij-tekstbord ervaring? Random cooking zou best kunnen inspireren to random looking om de meer doorgewinterde museumbezoeker eens een spannender, onvoorspelbaar bezoek te geven. Waarom? Ik heb ooit eens gelezen dat hoogopgeleiden ervan houden om verrast te worden. Je kent vast wel die film 'The Game'(1997), waarin een rijke bankier een saai leven leidt. Voor zijn verjaardag krijgt hij van zijn broer een cadeaubon voor "The Game", waarna zich een spannend spel (?) afspeelt met veel achtervolgingen op z'n Hollywoods. In navolging daarvan werden allerlei real life games opgezet die je voor jezelf, jouw familie of bedrijf kunt inkopen. Misschien kan het random looking een nieuwe trend in musea worden? Ik zie nu al de uitgelaten bezoekers gewapend met dobbelsteen door het museum lopen op zoek naar die persoon met rood kledingstuk of snor (?). En dan maar zappen door de tentoonstelling of vaste collectie.

Geen opmerkingen: