zondag 20 juli 2008

Zomerhits in Nederlandse musea

De meeste Nederlandse musea hebben geen uitgesproken zomerprogrammering, een enkele uitzondering daargelaten. Toch wat vreemd want de zomer lijkt bij uitstek de tijd om eens een museum te bezoeken. Heerlijk om tijdens de tropische regenbuien de zondagmiddagen op een leuke manier door te brengen of bij hitte de heerlijke verkoeling van de tentoonstellingszalen op te zoeken. Of gaat museaal Nederland dan zelf massaal met vakantie en is er geen personeel om een spetterend zomerprogramma neer te zetten? Net als de Tweede Kamer op zomerreces...
Engeland heeft een traditie wat betreft programmering van tentoonstellingen en activiteiten in de zomer: The Royal Academy’s Summer Exhibition is een groots spektakel van internationale contemporaine kunst, er wordt in verschillende musea de week van de archeolochie eind juli gevierd, er zijn allerlei craftyworkshops voor kinderen, je kunt uitgebreid picknicken of zelfs bbq in verschillende museatuinen en er worden speciale summershows geprogrammeerd. Maar ja, zuchten wij dan: daar is meer geld beschikbaar om te investeren in mooi aanbod. Robeco sponsort al jaren de zomerprogrammering van het Concertgebouw. Zou het te hoog gegrepen zijn een sponsor te vinden voor museum die een mooie serie zomertentoonstellingen met bijbehorend programma wil programmeren? Fortis lijkt me op dit moment geen optie, maar er zijn vast bedrijven die zo'n idee wil steunen.
Gelukkig kunnen de bezoekers (en toeristen) deze zomer toch nog hun hart ophalen met het volgende lijstje.

Museumzomerhits 2008
(in willekeurige volgorde)

De Nieuwe Kerk, Amsterdam
Black is Beautiful

Kunsthal Rotterdam
Anthony Gormley Between you and me (&Event Horizon)

Joods Historisch Museum
Art of the State. Hedendaagse fotografie en videokunst uit Israël
Ook organiseren zij in het kader van de zomer wandelingen door de Plantage en een inleiding op de tentoonstelling

Het Stedelijk is te gast in het Van Goghmuseum (o.a. 17 werken van Malevich)

Museum Boijmans van Beuningen
Dutch Design

Voor Alice in Wonderland (illustraties van Pat Andrea) en de Ideale man (mode: neem je eigen ideale man mee of juist net niet ideaal geklede man, dan kan hij nog inspiratie opdoen): op naar het Haags Gemeentemuseum

Met de kinderen op Zoom Safari in Beeld en Geluid of naar het Openluchtmuseum voor Boer zocht vrouw. Of- nog veel leuker:
Zomertoer in het Van AbbemuseumVan Picasso tot KörmelingKunst moeilijk? Welnee! Kom deze zomer naar het Van Abbemuseum en doe de speciale zomertoer, voor de hele familie.

Met oma op stap naar Anton Pieck in de Hallen, Haarlem

Of lekker picknicken als het weer het toelaat: nog de hele maand juli in het Rijksmuseum: elke vrijdagavond picknick en live muziek in de tuin. Voor het echte zomergevoel?

en dan de toegift van deze zomer:
Het Rijksmuseum stelt tussen 19 juli en 31 augustus gedurende de weekenden het hoofdgebouw voor het eerst voor iedereen open.

Hmmmm toch best veel te doen in de Nederlandse musea deze zomer. Welke tentoonstelling zal de komende paar jaar als een echte zomerhit in je achterhoofd blijven hangen? De tijd zal het leren...

Geen opmerkingen: