maandag 21 mei 2012

Maak een pitstop in Gent deze zomer!


Op uitnodiging van zeer gastvrij Toerisme Vlaanderen was museumLAB afgelopen weekend in Gent om zich onder te dompelen in héél veel kunst tijdens de pre-opening van TRACK, en in een klein beetje jenever. Over de culturele en culinaire geneugten van Gent.

Maar liefst 13 punten telt het pamflet dat in Gent is aangeplakt om TRACK aan te kondigen. TRACK is de grote tijdelijke kunstmanifestatie die verspreid over de hele stad werk van 41 internationale kunstenaars laat zien (van12 mei tot 16 september 2012).  De 13 statements die voor TRACK zijn geformuleerd zijn een tikje pretentieus en alas als affiche is zo’n manifest ook niet super sexy. Dat is jammer, want Gent is een echte must-see met TRACK. Hieronder een alternatief ‘pamflet’ met 13 punten waarom u gezwind moet afzakken over de grens deze zomer.


1. Ga toch fietsen! Vooruit, als aftrap dan toch statement 4. uit het TRACK manifest: ‘TRACK is an exhibition that serves as a tool with which to act, reflect, consider, discover, reveal, experience, contradict and enjoy the city, art and the public space.’ Inderdaad door TRACK bezoek je buurten van Gent waar je anders noooooit zou komen. Het 1 + 1 = 3 effect gaat op. De kunstwerken van TRACK - soms in de openbare ruimte soms in een (historisch) gebouw – zijn verdeeld over zes wijken, van het centrum tot de voormalige industriewijk Tondelier en alles daartussen. TRACK brengt je bijv. in een oude boksschool, voormalige directeurswoning en verborgen abdijtuin. De kunstwerken die je er aantreft reflecteren dikwijls op hun sociaal/historische context. Soms met een enorm gebaar, soms ook verstild of poëtisch. TRACK is door dit idee een fantastische manier om de stad te ontdekken. Door de flinke afstanden tussen de wijken is een fiets wel erg handig. Gebruik de TRACK app en zet alvast een QRscanner op je smart phone!
2. Lam Gods Living Legend: 8 september staat nu al in onze agenda’s. De Poolse kunstenaar Pawel Althamer plant voor die dag een performance waarin hij het vijftiende-eeuwse altaarstuk Lam Gods van de gebroeders van Eyck tot leven brengt; Gents grootste toerismetrekker. Op het Sint Pieterplein laat de kunstenaar honderden mensen, van rechters tot brandweermannen, prostituees, gelovigen, politici én een echt schaap (!) samen komen. Hij kopieert niet 1 op 1 het schilderij, maar zorgt voor een actuele flashmob-achtige performance. Zeer benieuwd!

3. Gru(u)tjes…. De Belgische biercultuur, daar weet dit PINT lid wel raad mee. Gent telt sinds 5 jaar stadsbrouwerij Gruut met een fiere Belgische brouwster Anniek aan het roer. Er wordt gebrouwen met het kruidenmengsel gruit in plaats van hop en dat levert frisse doordrinkbare bieren. Voor een beetje meer kick (en hop) bestel je 1 van de 170 bieren op de kaart van Bierhuis aan de Waterkant. De (oude) geuzes en huisbier Gandavum Dry Hopping bevelen we warm aan.
4. Slapen op t station van Gent: Voor TRACK richt de Japanse kunstenaar Tazu Rous op de klokkentoren van treinstation Gent St Pieters een hotelkamer in. Daar willen we wel slapen (maar niet op t heel of halve uur!)
5. Boksschool Golden Gloves: Waanzinnig is het metershoge en brede bouwwerk van kunstenaar Peter Buggenhout in de mintgroene boksschool (met geslepen spiegels en briljante cliché-naam) aan de rafelrand van de Gentse wijk Tondelier. Matrassen, stacaravanas, zwembaden en heel veel meer verwerkte hij in een overweldigende, nauwelijks te vatten installatie.
6. Michael Borremans: In het centrum, in een pand vol stof vanwege verbouwing op de pittoreske en wel zeer strak gerenoveerde Korenlei (gek contrast), installeerde deze Belgische kunstenaar twee beeldhouwwerken (!) van een mysterieuze en verstilde schoonheid.
7. Say hi to Jeroen; wow! In de vaste collectie van het Museum voor Schone Kunsten in de Citadel (naast het SMAK) loop je zo tegen twee werken van Hieronymus Bosch aan. Meest spectaculair is de Kruisdraging maar ook de Heilige Hieronymus in gebed is niet te missen.


8. Roomer! Wat een feestelijk begin van een diner als Roomer in je glas danst. Een zoete witte wijn waarin handgeplukte vlierbloesems drijven. Extra lekker wanneer gedronken met de smeuïge verhalen over de makers door een echte Gentenaar.


9. Op het terras van brouwerij Gruut kun je genieten van een van de meest fantastische, utopische kunstwerken van TRACK, de heliumballon 'The Castle of Vooruit' van Ahmet Ögüt dat zweeft boven een enorme bouwput van de nieuwe stadsbibliotheek (op dit moment- 21 mei 2012- even uit de lucht maar vast weer snel alive and kicking). Sprookjesachtig en om even bij weg te dromen.....
10. Je opent een deur. Je loopt het oud gebouw van de stadsbibliotheek binnen: het is afgebladderd, maar je voelt dat er een bepaalde grandeur heeft gehangen: opeens sta je oog in oog met de ontroerende video installatie van Emilio López-Menchero. Laat het gewoon op je inwerken, die beelden van onzeker in de camera kijkende en zingende mensen. K3 en Leonard Cohen krijg je niet meer uit je hoofd...de rest van de dag. Kippenvel!


11. Kunstpaus Jan Hoet gaf ons een toelichting op zijn tentoonstelling Sint Jan die gedeeltelijk parallel loopt met TRACK (va 2 juni 2012 te zien!). De tentoonstelling was nog niet af op het moment dat wij er waren...dus we moesten het nog doen met een serie slides. We waren zeer vereerd om hem eens in levende lijve te mogen ontmoeten en vol passie over kunst te horen vertellen. Later waren we nog uitgenodigd in de galerie van zijn zoon, Jan Hoet JR en vonden we deze grappige graffiti op de wc deur:



12. Vergeet vooral niet de meest romantische plek van Gent, de Sint-Pietersabdij te bezoeken (ook een goede plek om je eigen picknick in de ruïne tuin te nuttigen). Daar vind je binnen het kunstwerk Sichtbare Welt van Peter Fischli en de onlangs overleden David Weiss. ‘Sichtbare Welt’ (1987-2000) van Fischli & Weiss is een omvangrijk archief van meer dan 3.000 foto’s, genomen door de kunstenaars tijdens verschillende reizen. Het deed ons denken aan de minikosmos van de Wonderkamers uit eerder tijden waarbij de eigenaar van een verzameling door ordening en sequentie een greep probeerde krijgen op de wereld om zich heen.
Buiten is het bij mooi weer uiterst fijn toeven in de tuin! Daar vind je ook de openluchtbibliotheek van Massimo Bartolini, waar je boeken uit mag lenen, meenemen, zoals je zelf wilt. De bibliotheek is gesitueerd naast een wijngaard want volgens de kunstenaar: '...werken boeken net zo geestverruimend als wijn.' Daar worden wij nu blij van!


13. Als afsluiter nog een van de culinaire geneugten van Gent: vergeet niet langs te gaan bij de twee heren van Petite Normandie, in de Donkersteeg. Zij laten je proeven en geven fijne adviezen. Wij verdwenen met een oude Bokrijker en een brandnetelkaas op zak weer naar Nederland. MMMMMMM met hoofdletters!


Op naar Gent dus!

Willemijn van Drunen en Femke Hameetman

Geen opmerkingen: